15 november 2018

4x waarom herbruikbare emballage efficiënt gemanaged moet worden!

In de logistiek wordt steeds meer gebruik gemaakt van herbruikbare emballage. Herbruikbare emballage zorgt ervoor dat kosten worden bespaard. Het gebruik van bijvoorbeeld herbruikbare plastic pallets zorgt voor een retourstroom, waar we emballage niet meer als 'eenmalig gebruiksvoorwerp' moeten zien. Een dergelijk systeem brengt kosten- en milieuvoordelen met zich mee. Om de voordelen optimaal te benutten, is het essentieel dat de herbruikbare emballage goed gemanaged wordt.

 1. Herbruikbare emballage kost meer dan pallets voor eenmalig gebruik.
  De grootste hindernis bij de invoering van herbruikbare verpakkingen en pallets is waarschijnlijk de initiële aankoopprijs. Hoewel de kosten per verzending voor herbruikbare emballage in de loop der tijd lager zijn geworden, zijn nog steeds een behoorlijk forse uitgave om vooraf te betalen.

  Pallets en bakken voor eenmalig gebruik kosten tussen de €15 en €20, terwijl hun herbruikbare concurrenten meer dan €75 kosten. Na ongeveer 4 á 5 retourstromen, begint herbruikbare emballage te renderen. Herbruikbare emballage gaat vaak jaren mee, wat een enorme besparing kan opleveren. 

 

 1. Herbruikbare emballage vereist geretourneerd te worden
  Ondanks de voordelen van het gebruik van herbruikbare emballage moet er in de supply chain rekening mee gehouden worden. Problemen in verband met het beheer van herbruikbare pallets of containers vormen extra uitdagingen, zoals: behoefte aan extra arbeid en middelen voor het beheer. Om de herbruikbare emballage inzichtelijk te brengen, ontstaat de noodzaak van archivering en registratie van gegevensinvoer. Daarnaast wil je dit proces standaardiseren, tevens kan de behoefte aan aanvullende processen ontstaan, zoals onderhoud, wassen, reparatie en vervanging.

  Andere uitdagingen waar je mee te maken kan krijgen zijn onder andere: onbetrouwbare gegevensinvoer vanwege handmatige (papieren)processen. Kleine bedrijven kunnen sommige van deze uitdagingen uit de weg gaan door meer mankracht neer te zetten of door complexe papieren registraties bij te houden. Deze ‘oplossingen’ zijn echter op de lange duur niet schaalbaar, dus het is onwaarschijnlijk dat dit veel langer stand zal houden. Je zult herbruikbare emballage binnen een supply chain in (near) real time moeten kunnen volgen om ze effectief te beheren.

 

 1. Herbruikbare emballage kan gemakkelijk worden gestolen
  Herbruikbare emballage vormt een vrij grote uitgave voor de afdeling logistieke middelen. Zelden worden ze bijgehouden en beheerd met dezelfde mate van zorg en controle als de verkochte producten die ermee worden vervoerd. Terwijl de emballage in sommige gevallen zelfs meer waard is dan de producten zelf.

  Herbruikbare pallets, kratten, rolcontainers en dergelijke hebben een aanzienlijke restwaarde, vandaar dat diefstallen toenemen. Er is een groeiende markt die bloeit van diefstal en doorverkoop van herbruikbare emballage. Met name plastic artikelen worden doorverkocht. Aan gewetenloze elementen geen tekort, die staan te trappelen om te profiteren van supply chains die hun logistieke stromen niet op orde hebben.

 

 1. Financiële aflegging wanneer er emballage in een pool zit
  Grote ondernemingen zouden zich waarschijnlijk de zware initiële investeringen van de aanschaf en het beheer van containers kunnen veroorloven. Kleine en middelgrote ondernemingen (mkb) daarentegen kiezen er vaak voor om de kosten van hun herbruikbare emballage (en de bijbehorende overheadkosten) te delen via pooling.

  Als je in een pool zit, is het belangrijk om jouw retourneerbare verpakking goed te (laten) beheren, niet alleen omdat je knelpunten in het palletpoolarrangement probeert te vermijden, maar ook om rekeningen te moeten verifiëren en controleren op juistheid.

 

Zet deze vier redenen naar je hand en gebruik ze in jouw voordeel. Ga samen met ons aan de slag om jouw herbruikbare emballage te managen. Neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat er mogelijk is voor jouw bedrijf!