IoT Technologie

Steeds meer alledaagse voorwerpen worden verbonden met internet. Daardoor kunnen deze voorwerpen communiceren met personen en andere objecten. IoT staat voor Internet of Things en maakt het mogelijk om miljoenen apparaten die zeer weinig stroom en data gebruiken, kostenefficiënt te verbinden met internet. In veel landen, met name is dunbevolkte gebieden, is niet overal connectiviteit en de stroomvoorziening laat vaak te wensen over. De netwerktechnologie Internet of Things is slim en weet dit moeiteloos te overbruggen.

Waarom Internet of Things?

Het zogenaamde Internet of Things bestaat al jaren, maar nu krijgt het een grotere impact op ons dagelijks leven. Alles en iedereen kan tegenwoordig met elkaar in verbinding zijn. Dat verandert onze manier van werken en leven. Door deze ontwikkeling zal het aantal internetaansluitingen wereldwijd aanzienlijk toenemen.
 
De stroomvoorziening om alle objecten aan te sluiten is een grote uitdaging. Veel ‘verbonden’ apparaten hebben echter geen constante verbinding met het internet nodig. Daarom maakt Bexter onder meer gebruik van de netwerktechnologie IoT. 
 
Denk hierbij aan het meten en melden van de temperatuur van koelcellen, het op afstand monitoren van omgevingscondities en verlichting of aan slimme apparaten die doorgeven wanneer ze onderhouden moeten worden.

Voordelen

Over lange afstanden kan door het gebruik van IoT gecommuniceerd worden met apparaten in de verste uithoeken. Zonder de permanente aanwezigheid van electra en hoogwaardige mobiele netwerken of internetverbindingen. IoT maakt het monitoren van productievoorzieningen en -apparatuur op zowat alle plekken in de wereld en over lange afstanden mogelijk.

In de praktijk

Apparaten die verbonden zijn met IoT sturen of ontvangen op afgesproken momenten berichten via het netwerk naar het internet en ‘slapen’ vervolgens verder. Bij het versturen verbruikt het apparaat energie. Zijn de gegevens verstuurd? Dan ‘luistert’ het apparaat even of er nog nieuwe opdrachten zijn. Vervolgens gaat het apparaat weer in de energiezuinige stand-by modus. Dit werkt bijvoorbeeld ook goed bij vragen als: is het licht aan of uit? Dat vergt niet veel data. 
 
Met LoRa zijn bijvoorbeeld klanten als FlowerWatch in Kenia in staat om de temperatuur in hun koelcellen over een lange afstand uit te lezen. Zo zijn zij niet afhankelijk van mobiele netwerken. 

Voordelen van IoT in het kort

  • Monitoren over lange afstanden met minimale connectiviteit
  • Controle houden via netwerktechnologie in afgelegen regio's
  • Kosten- en tijdbesparing

 

Meer weten over IoT?

Neem contact op met Toon de Jong. Verantwoordelijk voor deze oplossing.