Bexter

Internet of things: hoe kan je dat gebruiken in TrackOnline?

Internet of Things (IoT), het past perfect in het rijtje met ‘buzz-woorden’, zoals blockchain, artificiële intelligentie (AI) en digitalisering. In deze blog wil ik je kort meenemen waarom IoT bij dit rijtje past en welke toepassingen het heeft binnen de logistiek/keten van een organisatie.

Toegevoegde waarde binnen de logistiek

IoT staat voor: Internet of Things, dat is een breed containerbegrip wat extra uitleg nodig heeft. Binnen deze context hebben we het over kleine apparaten, welke periodiek een signaal afgeven, waar je onder andere locatiegegevens (GPS), temperatuur en open of gesloten informatie (van bijvoorbeeld de deur van een zeecontainer) uit kan herleiden. Zo kan het waardevol zijn, wanneer je een gekoelde vracht moet vervoeren. Je kan instellen dat je periodiek een signaal krijgt van de temperatuur of een signaal wanneer de temperatuur buiten de marges valt en/of de vracht binnen de verwachte aankomsttijd binnenkomt. Al deze informatie kunnen we in TrackOnline  tonen in de vorm van dashboards en grafieken, zoals in de afbeelding hieronder.

Automatisering en IoT in TrackOnline

De bovengenoemde functie is natuurlijk al een mooie eerste stap om jouw waardevolle vrachten te kunnen volgen en monitoren. Echter, is dit niet het enige wat je kan met IoT in TrackOnline. Het is ook mogelijk om een zogenaamd geo-fence om jouw locaties te trekken in de applicatie. Een geo-fence kan je zien als een digitaal hek dat je kan gebruiken om IoT-apparaten in te herkennen. Dit werkt als volgt: binnen TrackOnline heb je bijvoorbeeld een klantlocatie, waar je het geo-fence wil activeren. Je trekt als het ware een cirkel om de locatie waar deze klant zich bevindt. Het is dus mogelijk om een digitaal hek om deze klantlocatie te trekken, zie de onderstaande afbeelding ter illustratie. Wanneer je nu met jouw IoT-apparaat binnen de cirkel komt, dan weet TrackOnline dit en kunnen hier verschillende acties mee worden uitgevoerd. Een voorbeeld van zo’n actie is dat de emballage van een transactie wordt overgeschreven naar de locatie met het geo-fence. Hierdoor krijg je dus een automatische saldo-beweging.

Automatische transacties

TrackOnline werkt op basis van transacties, dat zijn binnen deze context verplaatsingen van A naar B.Stel dat zowel A als B een geo-fence hebben én je IoT-apparatuur is verbonden met TrackOnline, dan biedt TrackOnline je de mogelijkheid om automatisch transacties aan te laten maken. Dit is dus mogelijk wanneer zowel A als B een geo-fence cirkel actief hebben. Wat er dan gebeurd, is dat een IoT-apparaat vanuit de cirkel van A (de verzender) zich verplaatst naar de cirkel van B (de ontvanger). In combinatie met de emballage die verbonden staat aan het IoT-appartaat krijg je op deze manier dus automatische transacties in jouw systeem.

Dit geeft jou als gebruiker de mogelijkheid om een stap terug te nemen en de data te analyseren, omdat je zelf geen transacties hoeft te registreren . TrackOnline zorgt voor de transacties, jij hoeft alleen nog maar te sturen op basis van de data die binnenkomt!